Recenzja: Aldona Prašmantaitė, Žemaičiu vyskupas Juozapas Arnulfas Giedraitis, Vilnius 2000, ss. 252, ilustr. - Jacek Sobczak (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Aldona Prašmantaitė należy do niezwykle płodnych historyków litewskich młodszego pokolenia. Początkowo skupiała swoje zainteresowania badawcze na dziejach szkolnictwa i myśli naukowej, później jednak uczyniła ich obiektem historię kościołów: katolickiego i ewangelicko-reformowanego na Litwie. Jest też autorką kilku bardzo obiecujących studiów odnoszących się do stereotypu Polaka i Litwina opublikowanych w języku polskim. Ten ostatni obszar stanowi jednak wyraźny margines głównego nurtu dociekań, jakimi są sprawy odnoszące się do życia duchowego mieszkańców ziem litewskich w I pół. XIX w.