Zajednica fizičara u Banskoj Hrvatskoj početkom 20. stoljeća - Tihomir Vukelja (Studia Lexicographica)
Poznavanje odlika i dinamike zajednice fizičara - tj. društvene skupine određene fizikom kao strukom - vrlo je važno za razumijevanje povijesti fizike, kako na globalnoj tako i na lokalnoj razini. U radu je na temelju različitih izvora rekonstruirana prikladno definirana zajednica fizičara u Banskoj Hrvatskoj početkom 20. stoljeća. Dan je prikaz razmatrane zajednice raslojene po profesionalnom statusu pripadnika i po razini formalnoga obrazovanja iz fizike, a za svakog su pripadnika navedeni osnovni biografski podatci te podatci o školovanju i radnom stažu.