Продуктивність чистопородних і помісних свиноматок при поєднанні з кнурами різного походження - Василь ПУНДИК; Стах ВОВК; Любов ФЕРЕНЦ; Андріана ДМИТРОЦА (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
У результаті моніторингу породного складу свиней у трьох свинарських господарствах Львівської області встановлено, що основними породами, які використовують для виробництва свинини є велика біла, з кількістю голів в межах 68‒82 %, ландрас ‒ 12–22 % та інші породи м’ясного напрямку продуктивності – 5–15 %. Найвищі показники продуктивності спостерігалася у помісних свиноматок (велика біла × полтавська м’ясна) ФГ “Едем”, зокрема багатоплідність становила 14,3 гол., що на 13,5 та 5,9 % більше, ніж у чистопородних та помісних (велика біла × ландрас), а жива маса гнізда більша відповідно на 12,5 і 10,8 %. У ДП “ДГ “Радехівське” помісні свиноматки (велика біла × ландрас) мали кращі показниками продуктивності й переважали чистопородних. Багатоплідність у них була більша відповідно на 11,4 і 11,3 %, жива маса гнізда на 12,4 і 12,5 %.