Gifteklare nordmenns hypergame partnerpreferanser - Lene Pettersen; Runar Døving (Norsk Antropologisk Tidsskrift)
Sammendrag Begrepet hypergami brukes i antropologien for å betegne hvordan kvinner tradisjonelt gifter seg opp i sosial status. Senere har begrepet også blitt brukt innen evolusjonspsykologi for å forklare asymmetriske og symmetriske partnervalg, seksuell tiltrekning og fysiske forskjeller mellom kjønnene. Med det romantiske ekteskapet, kvinners frigjøring, og i en tid hvor langt flere kvinner enn menn tar høyere utdanning, er det forventet at partnervalg vil baseres på likhet mellom partene fremfor hypergamiprinsippet. Vi ønsket å undersøke dette ved å intervjue kvinner og menn i etableringsfasen om hva de ønsker i en langsiktig partnerrelasjon. Noen hovedfunn er at kvinner ønsker en mann som er sterkere med mer sosioøkonomiske ressurser enn dem selv. Et overraskende funn er at også menn vil ha en partner med høyere utdanning, med jobb, og som kan utfordre dem intellektuelt. Et annet overraskende funn er sammenhengen mellom en manns mangel på ressurser som jobb, inntekt, høyde, samt personlige egenskaper som initiativ og ambisjoner, og fravær av seksuell tiltrekning hos kvinnen. Hypotesen om at når menn og kvinner blir like utdannelsesmessig og økonomisk, vil hypergami forsvinne, gjenspeiles ikke i vår forskning.