Organizacija malih i srednjih preduzeća na Donjevrbaskom šumskoprivrednom području - Darko Ostić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Istraživanja prikazana u ovom radu obuhvatila su mala i srednja preduzeća na Donjevrbaskom šumskoprivrednom području, a koja rade poslove sječe, izrade, izvoza i iznosa šumskih drvnih sortimenata. Poslovanje i mogućnosti preduzeća da se u budućem periodu razvijaju i rastu zavisiće od njihove organizovanosti, finansijske snage, trenutnog poloŽaja na tržištu , kadrovske i tehnološke razvijenosti. Posmatrano je 12 malih i srednjih preduzeća, koja se odlikuju niskim učešćem visoko obrazovanih kadrova, koji bi odgovorili izazovima savremenog preduzetništva. Rezultati istraŽivanja ukazuju da obim proizvodnje ne zavisi od broja izvršilaca sa visokom stručnom spremom. Pored toga, sredstva za rad su zastarjela, poslovanje je ograničeno na užem geografskom području sa slabim mogućnostima za osvajanje novih tržišta. Preduzeća posluju samostalno, bez međusobne saradnje. Klaster kao model organizovanja nije zastuplјen na Donjevrbaskom šumskoprivrednom području, kada su u pitanju posmatrana preduzeća. Istraživanje ukazuje da postoji spremnost udruživanja u klastere i ona ne zavisi od veličine preduzeća.