ZEYDİYYE VE HADİS - Kadir Demirci (İslami İlimler Dergisi)
Bu makalede Zeydî hadis literatürü ve hadis anlayışı ele alınmıştır. Zeydiyye mezhebinde özgün hadis çalışmaları üçüncü yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. Fakat, imam Zeyd’in Mecmu’u (Müsned) eğer ona ait olduğu kesin olarak ispatlanırsa en erken hadis çalışması olarak görülmektedir. Zeydî hadis literatürü Sünnî hadis literatürü ile kıyaslandığında Zeydî hadis literatürünün hem gelişim hem de literatür açısından geride olduğu görülür. Biz konuyu zeydî raviler ve zeydî âlimler tarafından rivayet edilen hadis/haber çerçevesinde ele almaya çalıştık. Zeydiyye haberi mütevatir ve âhâd olmak üzere iki kısma ayırmıştır. Hadisler ilk dönem Zeydî imamlar tarafından üç kategoride tenkit edilmiştir. 1. Kur’an’a muhalif olan hadisler. 2. Akla aykırı olan hadisler. 3. Peygamber’den rivayet edilen diğer sahih hadislere aykırı olan hadisler.