Nowe spojrzenie na wczesną historię brytyjskiego kina — archiwum Mitchella i Kenyona - John K. Walton (Kwartalnik Filmowy)
Odnalezienie i odnowienie archiwum Mitchella i Kenyona, zawierającego ponad 800 krótkich filmów przedstawiających życie w północnej części Wielkiej Brytanii na początku XX wieku, było ogromnym osiągnięciem. Walton analizuje zarówno zawartość archiwum, jak i sposoby jego działania – metody udostępniania zbiorów środowiskom akademickim i szerszej publiczności oraz ich wartość w kategoriach społecznych i historyczno-kulturowych. Autor podejmuje też problematyczną kwestię relacji między archiwum a mediami, przedstawia propozycje upowszechniania materiałów w nim zebranych, a także zwraca uwagę na zagrożenia, jakie mogą się kryć w korzystaniu ze zbiorów.