Особливості подачі природних форм у виробах майстерні творчості «Воображаріумм» - Софія Тарасівна Триколенко (теорія та практика дизайну)
Стаття знайомить читачів із творчістю одеської ювелірної майстерні «Воображаріумм», характерний почерк якої легко впізнати за використанням природних форм мінералів та створення оправ у вигляді металевих самородків із декоративним гальванічним нанесенням міді. Майстри використовують також поєднання мінералів із деревом – синтез природних матеріалів утворює унікальні концепції, які втілюють ідею єдності елементів природи, екологічність та чистоту довкілля. Природні форми у творчості майстрів постають у різних іпостасях – у вигляді необроблених мінералів, синтезу мінералів й деревини, передачі живих істот та рослин у реалістичному чи стилізованому вигляді. Розглянуто історію становлення ювелірної майстерні, творчий шлях майстрів, індивідуальні прийоми їхньої роботи. Проаналізовано конкретні приклади, виявлено основні художні прийоми передачі природніх форм. Проведено змістовні паралелі між принципово різними концепціями вирішення прикрас. Визначено, що залучення необроблених матеріалів надає виробам майстрів-ювелірів особливої органічності, а використання техніки гальваніки дало можливість ідеально передавати структури натуральних об’єктів.