Nevrotik Yöneticilerin İşkolik Davranışları Üzerine Bir Araştırma - Mehmet Altınöz; Serdar Çöp; Nazlı Itır Boso (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada turizm işletmelerinin bir alt boyutu olan otel işletmelerinde çalışan üst ve orta kademedeki yöneticilerin nevrotik kişilik yapıları ile işkolik davranışları arasındaki ilişkinin ortaya konulabilmesi amacıyla, nevrotiklik için Karancı vd. 2007 geçerlik çalışmalarını yaptığı Eysenck kişilik envanterinden; işkoliklik için de Spence ve Robbins 1992 tarafından geliştirilen, Kart 2005 tarafından geçerlik çalışmalarının yapıldığı WorkBAT ölçeğinden yararlanılmıştır. Alt amaçlarda nevrotik kişilik yapısı ve işkoliklik davranışı olan yöneticilerin demografik özellikleri ve çalışılan işletmenin yıldız sayısına göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermedikleri araştırılmıştır. Veriler anket yöntemi ile elde edilmiş olup araştırmanın sonucunda işkoliklik ve nevrotiklik arasında pozitif yönlü, orta kuvvette bir ilişki saptanmıştır. Elde edilen bu sonuç hizmet sektöründe çalışan yöneticiler için çalışanlarla uyum, iş yerine bağlılık, iş tatmini, kriz yönetimi açılarından önem taşımaktadır.