اثر اسید فرمیک در جیره بر ایمنی موکوسی و شاخص های ایمنی غیر اختصاصی سرم خون در بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) - رقیه صفری; الهام بهرامی شیخ سرمست; سعید مشکینی (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان)
این تحقیق با هدف بررسی تأثیر سطوح مختلف اسیدفرمیک در جیره غایی بر شاخص‌های ایمنی موکوس کپور معمولی صورت پذیرفت. بدین منظور تعداد 360 قطعه ماهی کپور با میانگین وزنی 5±21 گرم به مدت 8 هفته، در چهار تیمار و سه تکرار با جیره‌های آزمایشی حاوی سطوح مختلف صفر (شاهد)، 5/0، 1 و 2 درصد اسیدفرمیک تغذیه شدند. در پایان دوره از موکوس و سرم خون نمونه برداری گردید. میزان فعالیت پروتئاز موکوس و ایمونوگلوبین موکوس و سرم در تیمارهای مختلف اختلاف معنی‌داری نشان نداد (05/0P>). میزان لیزوزیم سرم و موکوس نیز در تیمار تغذیه شده با 2 درصد اسیدفرمیک افزایش معنی‌داری نسبت به سایر تیمارها نشان دادند (05/0p <). نتایج نشان داد که بهترین عملکرد لیزوزیم و پروتئاز به عنوان شاخص های ایمنی در استفاده از جیره حاوی 2 درصد اسیدفرمیک می‌باشد.