Obowiązkowe ubezpieczenia majątkowe w rolnictwie polskim - Anna Gawrońska (Wieś i Rolnictwo)
Przedstawiono analizę rozwoju obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej rolników oraz ubezpieczenia budynków wchodzących w skład gospodarstwa rolnego, uwzględniając najnowsze regulacje prawne. Pracę przygotowano na podstawie danych Komisji Nadzoru Finansowego dla lat 2006-2011. Zaobserwowano wzrost udziału zawieranych obowiązkowych umów w stosunku do liczby indywidualnych gospodarstw rolnych. Wpływ na taką sytuację miała malejącą liczba gospodarstw rolnych, a z drugiej strony zjawisko podwójnego ubezpieczenia. Biorąc pod uwagę zakres występowania tego zjawiska, można domniemywać, że znajomość przepisów i warunków zawieranych umów, pośród znacznego odsetka rolników jest niewystarczająca. W tym świetle nowe regulacje, nakładające na ubezpieczycieli obowiązki informacyjne, można uznać za konieczne. Prowadzenie kampanii informacyjnych w zakresie ubezpieczeń obowiązkowych wydaje się zatem niezbędne. Konsekwencją wynikającą z braku polisy, jest bowiem nie tylko kara pieniężna, ale także utrata lub uszkodzenie mienia, oraz trudności w odtworzeniu sytuacji materialnej sprzed szkody.