تأثیر جایگزینی کاه برنج به جای کاه گندم بر عملکرد رشد، قابلیت هضم، تخمیر شکمبه و هیستوموفومتری روده بره‌های پرواری - سعید صفری; محمد ابراهیم نوریان سرور; محمد مهدی معینی; نادر گودرزی (پژوهش در نشخوارکنندگان)
چکیدهسابقه ومطالعه جایگزینی کاه برنج به جای کاه گندم بر تغذیه بره‌های پرواریچکیدهسابقه و هدف: استفاده از کاه برنج در تغذیه بره‌های پرواری علاوه بر افزایش حاشیه سود تا حدی به پاک‌سازی محیط زیست نیز کمک خواهد کرد. مطالعات نشان داده است که امکان جایگزینی یونجه (30 درصد جیره) با کاه برنج بدون تأثیر سو بر عملکرد رشد بره وجود دارد. همچنین اثر سطوح مختلف کاه برنج بر تخمیر شکمبه بزهای درحال رشد و گاوهای شیری نیز بررسی شده است . با توجه به تولید کافی کاه برنج در بسیاری از مناطق کشور و گران بودن علوفه هدف از این مطالعه؛ بررسی امکان جایگزینی کاه برنج به جای کاه گندم و تاثیر آن بر صفات رشد، تخمیر شکمبه، جمعیت پروتوزآیی؛ فراسنجه‌های خونی و هیستوموفولوژی روده بره‌های پرواری بود.مواد و روش‌ها: به منظور مطالعه جایگزینی کاه برنج به جای کاه گندم بر تغذیه بره‌های پرواری؛ تعداد 28 رأس بره‌ی نر سنجابی با میانگین وزن 30 کیلوگرم در چهار گروه 7 رأسی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی تقسیم‌بندی شدند. جیره هر چهار تیمار با نسبت 30 درصد علوفه و 70 درصد کنسانتره بود. بره‌های آزمایشی به ترتیب گروه شاهد 30 درصد کاه گندم، گروه دوم 30 درصد کاه برنج، گروه سوم که شامل 15 درصد کاه برنج و 15 درصد کاه گندم، و گروه چهارم 30 درصد کاه برنج غنی‌شده با اوره مصرف داشتند. صفات عملکرد رشد، قابلیت هضم خوراک، فراسنجه‌های تخمیر، جمعیت پروتوزوآیی و خونی و هیستومورفومتری روده در طی دوره‌ی پروار اندازه‌گیری و تجزیه و تحلیل شدند. نتایج: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که جایگزینی سطوح مختلف کاه برنج اثر منفی بر عملکرد رشد بره‌ها نداشت، در فراسنجه‌های تخمیر تنها باعث افزایش گاز تولیدی (قابلیت هضم) شکمبه شد. تیمار 30 درصد کاه برنج فرآوری شده باعث کاهش میزان قابلیت هضم پروتئین خام جیره شد. در فراسنجه‌های خونی تنها پروتئین کل خون بره‌های دریافت‌کننده همه تیمارهای دریافت کننده برنج بهبود یافت. افزودن سطوح مختلف کاه برنج باعث بهبود فراسنجه‌های هیستو مورفومتری روده کوچک شد. جمعیت کل پروتوزوآی شکمبه بره‌های دریافت‌کننده جیره همه سطوح مختلف کاه برنج افزایش نشان داد. نتیجه‌گیری: نتایج کلی نشان داد که کاه برنج را می‌توان در تغذیه بره‌های پروار بدون هیچ گونه تاثیر منفی بر دام استفاده کرد.واژه‌های کلیدی: کاه برنج، بره، صفات رشد، فراسنجه‌های خونی، قابلیت هضم، هیستومورفومتری روده.مطالعه جایگزینی کاه برنج به جای کاه گندم بر تغذیه بره‌های پرواریچکیدهسابقه و هدف: استفاده از کاه برنج در تغذیه بره‌های پرواری علاوه بر افزایش حاشیه سود تا حدی به پاک‌سازی محیط زیست نیز کمک خواهد کرد. مطالعات نشان داده است که امکان جایگزینی یونجه (30 درصد جیره) با کاه برنج بدون تأثیر سو بر عملکرد رشد بره وجود دارد. همچنین اثر سطوح مختلف کاه برنج بر تخمیر شکمبه بزهای درحال رشد و گاوهای شیری نیز بررسی شده است . با توجه به تولید کافی کاه برنج در بسیاری از مناطق کشور و گران بودن علوفه هدف از این مطالعه؛ بررسی امکان جایگزینی کاه برنج به جای کاه گندم و تاثیر آن بر صفات رشد، تخمیر شکمبه، جمعیت پروتوزآیی؛ فراسنجه‌های خونی و هیستوموفولوژی روده بره‌های پرواری بود.