Sığ Kriyojenik İşlemin Sarıçam (Pinus sylvestris L.) Odunu Eğilme Direnci ve Elastikiyet Modülü Üzerine Etkilerinin Araştırılması - Hasan Hüseyin Ciritcioğlu; Ersin Pamukçu (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada farklı rutubet miktarına (RM) sahip (HK-Hava kurusu, LD- Lif doygunluğu ve SD- Suya doymuş) Sarıçam (Pinus sylvestris L.) odununa -70 oC’de sığ kriyojenik işlem (SKİ) uygulamanın ağaç malzemenin eğilme direnci ve elastikiyet modülü özelliklerindeki etkileri araştırılmıştır. Eğilme direncinin (ED) belirlenmesinde TS 2474, eğilmede elastikiyet modülünün (EEM) belirlenmesinde ise TS 2478 esaslarına uyulmuştur. SKİ uygulanması ile örneklerin ED ve EEM üzerinde kayda değer artışlar gözlenmiştir. Ayrıca SKİ uygulamanın ED ve EEM üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p≤0,05). Malzemelerin maruz kaldıkları RM arttıkça ED ve EEM değerlerinin düştüğü görülmüştür. RM’nin ED üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı iken (p≤0,05), EEM üzerindeki etkisi anlamsız bulunmuştur. Çalışma sonucu en yüksek ED (101,16 N/mm2) - 70 oC SKİ uygulanmış HK rutubetindeki örneklerde görülürken en düşük ED (76,05 N/mm2) SKİ uygulanmamış SD örneklerde görülmüştür. Benzer şekilde en yüksek EEM (12629,2 N/mm2) SKİ uygulanmış HK rutubet miktarlı örneklere görülürken en düşük EEM (8759 N/mm2) SKİ uygulanmamış LD rutubet miktarına sahip örneklerde görülmüştür. Sonuç olarak SKİ uygulamanın ağaç malzemenin mekanik özellikleri üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu söylenebilir.