ДОСЛІДЖЕННЯ РОЛІ ВЕЛИКОЇ ТРІЙКИ В УПРАВЛІННІ КАПІТАЛОМ БАГАТОНАЦІОНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Ганна Дугінець; Ігор Івасів; Костянтин Ніжейко (Економіка та суспільство)
У статті досліджено трансформацію підходів до управління капіталом багатонаціональних підприємств (БНП) в умовах зростаючої геоекономічної напруги, цифрової перебудови та посилення ролі інституційних інвесторів. Встановлено, що діяльність Великої трійки має суттєвий вплив на глобальні фінансові ринки та транснаціональний бізнес, що посилюється за рахунок цифрових платформ (зокрема Aladdin), які консолідують доступ до аналітичних моделей і рішень щодо управління активами. Розглянуто кейси участі BlackRock у компаніях, пов’язаних з порушенням прав людини, фінансуванням викопного палива та впливом на кліматичну політику, що викликає сумніви щодо ефективності існуючих механізмів саморегулювання. Доведено, що Велика трійка не лише змінює архітектуру корпоративного управління, а й формує нові конфігурації глобального впливу, які вимагають додаткового регулювання та публічного контролю.