Zmiany w krajobrazie i użytkowaniu gruntów Pienińskigo Parku Narodowego - Władysława Morzyniec; Izabela Piech; Sebastian Goraj (Acta Scientiarum Polonorum. Formatio Circumiectus)
Pierwotny krajobraz Pienin od wieków ulegał przekształceniom. Głównymi czynnikami społeczno-gospodarczymi determinującymi zmiany funkcji obszaru był rozwój osadnictwa, wzrost liczby mieszkańców, odkrycie źródeł wód mineralnych, rozwój turystyki i rekreacji, wybudowanie zbiorników wodnych na Dunajcu, a także utworzenie Pienińskiego Parku Narodowego (PPN) i obszaru Natura 2000. Na terenach objętych ochroną ścisłą procesy przemian krajobrazu zostały zatrzymane, a na obszarach podlegających ochronie krajobrazowej kontrolowane. Działania ochronne ogranicza duży udział gruntów prywatnych, dlatego priorytetowym zadaniem Parku jest zmiana struktury władania gruntów przez ich wykup od właścicieli prywatnych.