Endüstriyel Alanların Endüstriyel Parklara Dönüşümü - Sertaç KAYA; Özgür YERLİ; Selen DÖNER (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Kent içerisinde var olan ve zamanla ekonomik ömrünü yitirmiş, işlevini kaybetmiş endüstriyel alanların yeniden kamuya kazandırılması amacıyla, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında farklı kullanım tipleri ile yeni kullanım alanlarına dönüştürülmesi gerektiği son dönemlerde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde popüler bir hale gelmiştir. Sanayi alanlarının dönüşümünde hem kamusal yararı göz önünde bulunduracak hem de kentsel tasarım projeleri ile kent halkının yaşam kalitesine önemli katkılar sağlayacak dönüşüm projelerine gereksinim olduğu kuşkusuz açıktır. Kentsel dönüşümlerle kentin dokusu yaşanabilir bir şekilde yeniden inşa edilirken diğer taraftan çağdaş şehircilik ilkelerine göre daha yaşanabilir bir kent yaratılmaya çalışılmaktadır. Ülkemizde endüstriyel dönüşüm kavramı henüz yeni bir kavramdır. Fakat bilinmektedir ki kente kimlik kazandıran, onu geçmiş ile bir arada tutan, kent belleğinin saklı kalmasına büyük katkı sağlayan en büyük parametrelerden birisi de yapılardır. Bu anlamda konut bölgeleri dışında en önemli yapı birimlerini endüstri yapıları oluşturmaktadır. Bu çalışma kapsamında kentte ve kentlilerin geçmişinde izler bırakan endüstri yapılarının/mekânların işlevlerini tamamladıktan sonra kente ve kentlilere geri kazandırılabilme olanakları üzerinde durulmuştur. Böylelikle hem kent, eski kullanımın ardından yeni bir kullanıma sahip olmuş olacak hem de kentin tarihinde izler bırakan yapılar/mekânlar tarihe gömülmemiş, aksine adeta kent belliğini diri tutan bir yapıtaşına hatta belki de landmark (kent simgesi) haline dönüşmüş olacaktır.Anahtar Kelimeler: Endüstriyel alan, Dönüşüm, Kent, Park.