Dziennik bpa Mikołaja Sasinowskiego (cz. 3) - Wojciech Guzewicz (Studia Teologiczne)
Trzecia cześć dziennika bpa Mikołaja Sasinowskiego obejmuje okres od 2 grudnia 1939 r. do 16 czerwca 1940 r. Całość spisano na 107 kartach papieru formatu A4 pismem maszynowym. Na wielu kartach widać zniszczenia wywołane upływem czasu, jak też działalnością człowieka – najwięcej bpa Edwarda Samsela (np. dopiski, skreślenia, łączenia tekstów itp.). Wartość wspomnień polega m.in. na tym, iż napisane zostały przez naocznego świadka i aktywnego kreatora ówczesnej rzeczywistości kościelnej i politycznej. Stanowią one poza tym kapitalne źródło do poznania dziejów Polaków na emigracji w czasie II wojny światowej. Wreszcie ubogacają naszą wiedzę w zakresie życia religijnego i społecznego samego autora.