Betydningen av skam og åpenhet for å søke hjelp for pengespillproblematikk. En narrativ intervjustudie - Dagny Adriaenssen Johannessen; Niri Talberg; Stian Overå (Tidsskrift for velferdsforskning)
Pengespillproblematikk har negative konsekvenser – personlig, sosialt og relasjonelt. Samtidig hindrer skam mange i å være åpen om problematikken, og få mottar hjelp fra hjelpeapparatet. Denne narrative studien med elleve intervjudeltakere utforsker hvordan erfaringskunnskap om åpenhet kan gjøre hjelpetilbud mer tilgjengelig for personer med pengespillproblemer. Intervjumaterialet er analysert tematisk i lys av to teoretiske modeller, «Joharis vindu» og «Recovery kapital». Funn inkluderer «Grader av åpenhet», som omfatter erfaringer med å dele eller skjule problematikken, og «Åpenhet ↔ Kapitalformer», som omfatter erfaringskunnskap om individuelle, sosiale og strukturelle forhold med betydning for åpenhet. Funnene viser at sosial støtte og kompetanse (personlig og strukturelt) bidrar til åpenhet og tilgang til hjelp. Studien bekrefter tidligere forskning og peker på viktigheten av å utvide hjelpetilbudet for pengespillproblematikk og øke kunnskapen om problematikken og hjelpetilbudet blant både rammede og tjenesteapparatet. Dette vil kunne gi flere tilgang til den hjelpen de har behov for.