AKILLI SAĞLIK EKOSİSTEMİ VE GÜNCEL UYGULAMA ÖRNEKLERİ - Taşkın Kılıç; Nurperihan Tosun (İşletme Bilimi Dergisi)
Amaç: Sağlık hizmetleri, son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmelerden üst düzeyde etkilenmiş ve birçok iş süreci dijital ve akıllı platformlara taşınmaya başlamıştır. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacı akıllı sağlık ekosistemi ve güncel uygulama örneklerinin incelenerek değerlendirilmesidir. Yöntem: Sağlık hizmet sunumunda kullanılan mobil sağlık, e-sağlık, teletıp, dijital hastane, giyilebilir sağlık teknolojileri, robotik sağlık ve büyük veri gibi akıllı sağlık araçlarının güncel durumu ve iyi uygulama örnekleri ilgili teorik literatür ve pratik yaşamdan taranarak çalışmanın sonuçlarına ulaşılmıştır. Sonuç: Bu çalışma kapsamında, özellikle 2010’lu yıllardan itibaren sağlık hizmetlerinde dijitalleşme ve akıllı sağlık uygulamalarının giderek arttığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda mSağlık, teletıp, robotik sağlık, giyilebilir sağlık teknolojileri, büyük veri, nesnelerin interneti gibi akıllı sağlık araçlarının birbirleriyle etkileşimi ve senkronize olmasıyla “Akıllı Sağlık Ekosistemi” oluşmaya başladığı tespit edilmiştir.