Rewolty ludowe, rewolucje burżuazyjne, reformy odgórne. Uwagi o trudnościach klasyfikacji - Stanisław Salmonowicz (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Uwagi na marginesie książki J. Baszkiewicza, Wolność-Równość-Własność. Rewolucje burżuazyjne, Warszawa 1981, ss. 284, ilustracje, mapy.