Mistrivsel, acceleration og præstationskultur i unges overgang fra hjemme- til udeboende - Niels Ulrik Sørensen; Mette Lykke Nielsen (Nordisk Tidsskrift for Ungdomsforskning)
Hvert år flytter op mod 90.000 danske unge fra deres barndomshjem til en bolig, hvor de kan begynde at etablere et mere selvstændigt voksenliv. Denne overgang er en af de mest afgørende overgange i ungdomslivet, hvor mange aspekter af tilværelsen for en periode destabiliseres og ændrer karakter. I disse år er der betydelig forskningsmæssig interesse i at forstå mistrivslen blandt unge, og nyere studier har peget på, at der er en sammenhæng mellem mistrivsel og samfundsmæssige accelerationsprocesser og præstationskulturen i ungdomslivet. Der mangler imidlertid studier, der undersøger forskellige grupper af unges oplevelser af mistrivsel i ungdomslivets overgange, og hvordan disse oplevelser præges af acceleration og præstationskultur. Med afsæt i et studie blandt 36 danske unge i alderen 17-25 år, som blev interviewet, i forbindelse med at de flyttede hjemmefra, undersøger denne artikel, hvilke oplevelser af mistrivsel unge har i overgangen fra hjemme- til udeboende, og hvordan disse oplevelser formes af deres forskellige livssituationer og sociomaterielle ressourcer. Målet med artiklen er at udvikle nuancerede forståelser af, hvordan acceleration og præstationskultur sætter sig i forskellige unges oplevelser af mistrivsel i denne overgang. Artiklen bidrager med nye empiriske indsigter i forholdet mellem mistrivsel og overgange og tegner et billede af unges forskelligartede måder at opleve og leve på i et ungdomsliv præget af acceleration og præstationskultur.