Sacrum i profanum w tekstach zespołu Behemoth. Analiza z wykorzystaniem kwadratu semiotycznego Algirdasa Juliena Greimasa - Aleksander Wojciechowski (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia de Cultura)
Artykuł analizuje opozycję sacrum i profanum w twórczości zespołu Behemoth, z wykorzystaniem modelu kwadratu semiotycznego Algirdasa Juliena Greimasa. Badania obejmują teksty utworów, ukazując transgresję tradycyjnych kategorii religijnych na rzecz „nowej sakralności” i „poza podziałem”. Analiza semiotyczno-kulturowa ujawnia, że transgresja w blackened death metalu to złożony proces negocjacji znaczeń, gdzie negacja staje się narzędziem krytyki władzy symbolicznej.