بررسی کارایی فرآیند ازن‌زنی فتوکاتالیزوری در حضور نانو ذرات پارامغناطیسFe3O4@Alg-ZnO MNPS در حذف اسید اورانژ 7 از محیط‌های آبی - ُساناز همتی فارسانی; حسن رحمانی; محمد باقر میران زاده; غلامرضا حسین دوست; فاطمه عطوف; کوروش رحمانی (Pizhūhish dar Bihdāsht-i Muḥīṭ.)
زمینه و هدف: بسیاری از رنگ‌ها دارای اثرات سرطان‌زایی بوده و در بسیاری از موارد باعث بروز جهش‌های ژنتیکی در موجودات زنده می‌گردند. هم‌چنین، ترکیبات رنگی در مقابل فرایندهای تجزیه بیولوژیکی مقاوم می‌باشند و با روش‌های متداول قابل حذف نیستند. روش‌های مختلفی برای کاهش ورود فاضلاب‌های رنگی به آب‌های سطحی استفاده می‌شود. هدف از این تحقیق حذف اسید اورانژ 7  از محیط‌های آبی با استفاده از فرایند تلفیقیUV/Alg@Fe3O4_ZnO/O3 می‌باشد.مواد و روش‌ها: این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد. برای انجام آزمایش‌ها از یک راکتور به حجم 300 میلی‌لیتر، لامپ UVA و نانوذرات اکسیدروی (ZnO) ترکیب‌شده با اکسیدآهن (Fe3O4) بر پایه‌ی آلژینات استفاده شد. برای بررسی ویژگی‌های ساختاری این نانوکامپوزیت از آنالیزهای XRD , VSM , FTIR استفاده گردید. تاثیر پارامترهای غلظت اولیه کاتالیزور (0/15، 0/2، 0/1 گرم در لیتر)، غلظت اولیه آلاینده ( 300 ،200 ، 100 میلی گرم در لیتر)، زمان تماس (60 ،40 ،20 دقیقه) و pH (11، 7، 3) بر مقدار تجزیه اسید اورانژ 7 بررسی شد.یافته ها: در این مطالعه، بازده حذف اسیداورانژ 7 در شرایط بهینه‌ی غلظت کاتالیست 2/0 گرم در لیتر، غلظت اولیه اسیداورانژ 7 (100 میلی گرم در لیتر)، زمان تماس 40 دقیقه و 7=pH به میزان 97 درصد حاصل گردید. نتایج مشخص کرد که پارامترهای زمان تماس و غلظت اولیه کاتالیزور و pH با بازده حذف اسید اورانژ 7 رابطه مستقیم و پارامتر غلظت اولیه آلاینده رابطه عکس دارد.نتیجه گیری: تجزیه فتوکاتالیستی اسیداورانژ 7 به وسیله ی فرآیند تلفیقی UV/Alg@Fe3O4_ZnO/O3 یک روش مؤثر در حذف این آلاینده از محلول های آبی می‌باشد.