Čistilište u misli C. S. Lewisa - Damjan Kovač; Boris Vulić (Crkva u Svijetu)
U članku se analiziraju izabrana djela engleskog pisca C. S. Lewisa pod vidom njegova razumijevanja čistilišta kao stanja krajnjeg očišćenja i čovjekove preobrazbe za Boga nakon smrti. Tema čistilišta kod Lewisa, kao i kod većine drugih mislitelja, usko je povezana sa shvaćanjem čovjekova spasenja u Bogu. Stoga se u prvom dijelu članka prikazuju temeljni sadržaji Lewisova pogleda na spasenje kao posvećenje, što uključuje čovjekovu totalnu transformaciju u ‘malog Krista’. S obzirom da je ovaj zahtjev za čovjeka težak i složen, na njemu treba surađivati i nakon smrti, a to je bit čistilišta. U drugom se dijelu analizira Lewisovo viđenje čistilišta, pri čemu postaje razvidna njegova blizina nauku Katoličke Crkve o čistilištu. Zaključno se formiraju jake točke Lewisovih uvida o čistilištu u kojima se zrcali njegov temeljni stav o ovoj temi, a to je da duše jednostavno zahtijevaju čistilište.