Sejarah ringkas bahagian interpretasi dan penterjemahan - Haji Yasin B. Haji Taib (Journal of Modern Languages)
Penubuhan Bahagian Interpretasi dan Penterjemahan di Pusat bahasa ini sebenamya adalah satu langkah dalam usaha memenuhi cadangan-cadangan yang terkandung dalam Laporan Pengajian untuk labatan bahasa, Universiti Malaya, September, 1971. Ceraian 94-96 dalam Laporan itu berbunyi.