Цифровий маркетинг як інструмент формування лояльності споживачів на ринку органічної продукції - Elina Pakhucha; Yurii Kolomiets (Journal of Innovations and Sustainability)
Мета. Метою дослідження є оцінка ролі цифрового маркетингу у формуванні лояльності споживачів на ринку органічної продукції. Дослідження сконцентровано на виявленні ефективних інструментів і стратегій цифрового маркетингу, що сприяють побудові довгострокових відносин зі споживачами, підвищенню їхньої обізнаності про органічні продукти та формуванню позитивного іміджу брендів на цьому ринку.