Конституційні засади захисту прав військовослужбовців в Україні - O. H. Kozynets; Y. Y. Luhyna (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Наукова стаття присвячена дослідженню основних конституційних засад правового статусу військовослужбовців. Визначено, що на сьогодні держава виконує обов’язок забезпечувати захист прав та інтересів осіб, які перебувають у Збройних Силах України та інших військових формуваннях. Саме Конституція Україна містить основні засади захисту цих осіб. Метою дослідження є аналіз норм Конституції України, та інших актів законодавства, що регулюють порядок правового захисту військовослужбовців, а також визначенню ролі Конституційного Суду України у забезпеченні дотримання конституційних норм. Зазначено, що військовослужбовці наділені особливим правовим статусом відповідно до чинних норм Основного Закону. Їх перебування на військовій службі тягне за собою обмеження деяких гарантованих державою прав та свобод, а тому передбачаються окремі гарантії соціального та правового статусу. Розглянуто зміст статей 17, 35, 37, 65 Конституції України, що регулюють суспільні відносини щодо проходження військової служби. Зазначено, що конституційні положення лягли в основу Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Підкреслено роль цього закону, оскільки ним встановлено механізм соціально-правового захисту військовослужбовців, членів їх сімей, зокрема закріплено порядок та умови надання грошового, продовольчого, речового, медичного та інших видів забезпечення, та інших видів пільг. Зроблено висновок, висновку, що він містить тлумачення деяких проголошених Конституцією України прав людини і громадянина, але з урахуванням особливостей забезпечення цих прав для військовослужбовців, але законодавча система залишається недосконалою, зокрема через невідповідність законів нормам Конституції України. Тому розглянуто роль повноважень Конституційного Суду України як єдиного органу конституційної юрисдикції, правові позиції якого відіграють важливу роль у правовому застосуванні норм Конституції України. Здійснено аналіз рішення Конституційного Суду України щодо визнання неконституційними норми Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» за конституційною скаргою.