ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Віталій Ступка (Економіка та суспільство)
У статті досліджено особливості управління сільськогосподарськими підприємствами в умовах цифровізації, що охоплює інтеграцію IoT-сенсорики, систем точного землеробства, ERP-платформ і хмарної аналітики. Методологію сформовано на базі порівняльного аналізу кейсів українських агрофірм та статистичного оцінювання ефективності цифрових рішень. Результати доводять скорочення витрат пального на 22 %, економію води до 25 % і зростання урожайності на 12 %. Автор обґрунтовує необхідність національних стандартів агроданих, цифрових хабів для МСП і державних стимулів, що забезпечать інтероперабельність, кіберзахист та швидку окупність інвестицій. Практичне значення полягає у розроблених рекомендаціях для менеджерів і політиків, спрямованих на підвищення стійкості й конкурентоспроможності агропромислового комплексу України.