ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN FİNANSAL OKURYAZARLIK DÜZEYLERİNİN ANALİZİ: BANKACILIK ve FİNANS BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA - ANALYSIS OF THE FINANCIAL LITERACY LEVELS OF UNIVERSITY STUDENTS: AN APPLICATION ON DEPARTMENT OF BANKING AND FINANCE - Hidayet Güneş; Murat Kaya (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bireylerin kazanmış oldukları gelirlerini, doğru ve etkin bir şekilde değerlendirebilmeleri; bunları yatırım araçlarına kanalize ederken bilinçli olarak karar verebilmeleri, finansal konularda bilgi birikiminin yeterli düzeyde olması ile mümkündür. Finansal açıdan gerekli olan bilgi düzeyinin ölçülmesi ve finansal farkındalığı esas alan finansal okuryazarlık; bireye, kurumlara ve esasında ülke ekonomisine yapacağı katkılar dikkate alındığında ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada kendilerini geliştirebilme imkânı yüksek olan üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık seviyeleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İİBF’de eğitim gören Bankacılık ve Finans Bölümü öğrencilerine anket çalışması yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, öğrencilerin finansal okuryazarlık seviyeleri; yüksek % 6,5, orta % 47,3, düşük % 37,2, çok düşük % 9 olarak belirlenmiştir. Ayrıca finansal okuryazarlık seviyelerinin cinsiyet, öğretim türü, sınıf, kredi kartı kullanımı, internet bankacılığı kullanımı ve döviz alım satım işlemi yapılması ile istatistiki olarak anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir.