O kilku obliczach menstruacyjnego aktywizmu - Dagmara Rode (Civitas Hominibus)
Stygmatyzacja menstruacji to problem często podnoszony przez artystki i teoretyczki feministyczne. Ich pracom towarzyszą rozmaite formy aktywizmu, których wybrane postulaty i strategie zostały przedstawione w tekście. Cele aktywistek menstruacyjnych na przestrzeni lat były zróżnicowane: od przełamania tabu towarzyszącego miesiączce, zmiany języka i zmiany nastawienia kobiet wobec krwawienia miesięcznego (i swojego ciała), przez nacisk na producentów środków higienicznych, po radykalne przedefiniowanie nie tylko naszych zwyczajów, ale i pojmowania menstruacji, a także – samej kategorii kobiecości. Artykuł analizuje przykłady działań, pokazując jednocześnie, w jaki sposób aktywizm menstruacyjny podejmuje kluczowe dla ruchu feministycznego kwestie.