Sarkoidozda kemik iliği tutulumu, Olgu Sunumu - Ali Tamer; Aysel Gürkan Toçoğlu; Bahar Memiş; Demet Çekdemir; Hasan Ergenç; Serdar Olt; Sümeyye Korkmaz; Yasemin Gündüz; Zeynep Kahyaoğlu Akkaya (Sakarya Tıp Dergisi)
Sarkoidoz sistemik granülomatöz bir hastalıktır ve en sık akciğerleri tutar, nadir olarak kemik iliği tutulumu ile seyredebilir. Kemik iliği tutulumu olan hastalarda hematolojik anormallikler saptanabilmektedir. 47 yaşında bel ağrısı, yürümede güçlük ve çift taraflı alt ekstremitelerde güçsüzlük şikayetleri olan bayan hastada bisitopeni ve L2-L3 vertebrada lezyon saptandı. Hasta opere edildi. Lezyonun patolojik incelemesi sonucu sarkoidoz tanısı kondu. Yapılan diğer incelemeler sonucunda Akciğerde sarkoidoz tutulumu saptandı. 74 yaşında halsizlik ve yorgunluk şikayetleri olan bayan hastada yapılan tetkiklerde pansitopeni saptanması üzerine kemik iliği biyopsisi yapıldı. Kemik iliğinin patolojik olarak incelemesi sonucunda sarkoidozla uyumlu non-kazeifiye granülom saptandı. Yapılan diğer incelemelerde başka bir tutulum saptanmadı. Burada nadir görülen kemik iliği sarkoidozu saptanan iki olguyu sunduk.