ВПЛИВ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ТА СУЧАСНИХ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА КАПІТАЛІЗАЦІЮ ПІДПРИЄМСТВ: РЕГРЕСІЙНИЙ АНАЛІЗ - O.M. Levchenko; Y.O. Dovhenko; D.V. Zamurenko (Aktualʹnì Problemi Rozvitku Ekonomìki Regìonu)
У статті здійснено кількісне оцінювання впливу інвестицій у штучний інтелект, цифрову зрілість, рівень автоматизації, прибутковості та доходів на ринкову капіталізацію підприємств із використанням інструментарію регресійного аналізу. На основі вибірки з 44 інноваційно активних компаній побудовано економетричну модель, що дозволяє виявити ступінь детермінації капіталізації ключовими технологічними та фінансовими параметрами. Результати моделювання засвідчили високу пояснювальну здатність моделі, що свідчить про вагомий вплив обраних факторів на вартість підприємств. Статистично значущими предикторами капіталізації визначено прибуток, інвестиції в AI, рівень автоматизації та дохід, у той час як цифрова зрілість (DIGMAT) не продемонструвала суттєвого ефекту.