ДЕКОРАТИВНО-ХУДОЖНІ ОСОБЛИВОСТІ ОФОРМЛЕННЯ СІЛЬСЬКОГО ЖИТЛА НАДДНІПРЯНЩИНИ (кінець ХІХ – початок ХХ ст.) - Світлана Валентинівна Оборська (Культура і мистецтво у сучасному світі)
Мета статті. Проаналізувати декоративно-художні особливості оформлення та оздоблення сільського житла Наддніпрянщини наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Методи дослідження складає сукупність базових принципів: об’єктивності, історизму, системності, багатофакторності, комплексності, розвитку та плюралізму, а для досягнення мети – використані методи наукового пізнання: проблемно-хронологічний, конкретно-історичний, статистичний, описовий, логіко-аналітичний. Наукова новизна. Проведено мистецтвознавчий аналіз декоративно-художніх особливостей оформлення та оздоблення сільського житла Наддніпрянщини наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст., у контексті виявлення традиційних особливостей українського мистецького модерну; розглянуто характерні риси конструкції, оздоблення та інтер’єру; виявлено особливості внутрішнього предметного середовища стилю модерн кінця ХІХ – початку ХХ ст. Висновки. Внаслідок проведеного мистецтвознавчого аналізу декоративно-художніх особливостей оформлення сільського житла Наддніпрянщини наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст., виявлено, що засвоєння українською культурою, зокрема вітчизняним модерном, семантичних принципів західного та східного мистецтва було втіленням певної якісної специфіки стосунків людини зі світом, що позначилося на особливостях внутрішнього предметного середовища стилю модерн кін. ХІХ – поч. ХХ ст. Матеріалізуюча традиція екстер’єру та інтер’єру української оселі, з притаманними їй локально-регіональними конструктивними та декоративно-художніми особливостями є втіленням самобутньої художньо-естетичної реальності.