Концептуальні аспекти створення автоматизованої системи управління протиповітряною та протиракетною обороною держави - Ю. Ф. Кучеренко (Системи озброєння і військова техніка)
У статті розкриті особливості ведення сучасних війн та проведений аналіз застосування повітряно-ударної компоненти збройних сил Російської Федерації у війні проти України. Показано, що головною вимогою сьогодення є забезпечення інтегрованого та синхронізованого у часі застосування всіх наявних сил авіації, протиповітряної та протиракетної оборони і засобів (вогневих, розвідувальних, інформаційних, радіоелектронної боротьби) для ефективної боротьби з засобами повітряно-космічного нападу противника у повітряно-космічному просторі країни. Розкриті концептуальні положення щодо створення автоматизованої системи управління протиповітряною та протиракетною обороною держави як мережецентричної системи управління. Матеріал можна використовувати при розробці оперативно-тактичних вимог до мережецентричної системи управління військами і засобами протиповітряної і протиракетної оборони держави.