Okula Uyum Ölçeği’nin Türk Kültürüne Uyarlanması - Mehmet Durnalı; Bijen Filiz; Elif Aydın (Sakarya University Journal of Education)
Bu çalışmada öğrencilerin okula uyumları ve destekleyici okul ilişkileri hakkındaki algılarını değerlendirebilmek amacıyla Springer, McQueen, Quintanilla, Arrivillaga & Ross (2009) tarafından geliştirilen ölçeğin uyarlaması yapılmıştır. Ölçek, açımlayıcı faktör analizi (AFA) için 311 ve doğrulayıcı faktör analizi (DFA) için farklı 220 öğrenciye uygulanarak faktör yapısı sınanmıştır. DFA sonucunda bazı maddelerin .05 düzeyinde anlamlı olmadığı tespit edilmiş ve AFA yapılmasına karar verilmiştir. AFA öncesi toplam madde korelasyonuna bakılarak 8 ve 9. maddeler ölçekten çıkarılmıştır. Kalan maddelerle yapılan AFA sonucunda tek alt boyutlu bir yapı elde edilmiştir. Farklı veri grubuyla DFA yapılarak bu faktör yapısının kabul edilebilir düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin tek alt boyutlu yapısına “öğrenci bağlılığı” ismi verilmiştir. Güvenirlik çalışması kapsamında iç tutarlık katsayısı.80 olarak hesaplanmıştır. Test–tekrar test güvenirlik çalışması için hesaplanan Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon katsayısının anlamlı olduğu belirlenmiştir. Ölçek, Türk Kültüründe kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir araçtır.