Photometric Observations and Refined System Parameters of the High-Density Gas Giant Hat-P-20 b - Nazlı Karaman (Journal of Anatolian Physics and Astronomy)
Günümüzde, binlerce ötegezegenin keşfi yalnızca gezegen oluşumu süreçlerini anlamamıza katkı sağlamakla kalmamakta, aynı zamanda yaşamın var olabileceği potansiyel ortamları tanımlama çabalarımıza da yön vermektedir. Ötegezegenlerin keşfinde en yaygın kullanılan yöntemlerin başında transit (geçiş) fotometrisi gelmektedir. Geçiş zamanları değişimleri (Transit Timing Variation, TTV) gibi ileri analiz teknikleri ise, çoklu gezegen sistemlerindeki kütleçekimsel etkileşimleri modellemek ve gözlenemeyen gezegenleri ortaya çıkarmak açısından kritik öneme sahiptir.Bu bağlamda, HATNet projesi kapsamında keşfedilen ve K-tipinde bir ana kol yıldızı olan HAT-P-20’nin etrafında dolanan HAT-P-20 b, yüksek yoğunluğu (~13.8 g/cm³), kısa yörünge periyodu (~2.9 gün) ve yıldızına olan yakın konumu (~0.0361 AU) ile dikkat çeken özgün bir gaz devi ötegezegendir. Yaklaşık 7.25 Jüpiter kütlesine ve 0.867 Jüpiter yarıçapına sahip olan bu gezegen, özellikle yüksek yoğunluğu ile literatürdeki benzer sıcak Jüpiterlerden ayrışmakta ve iç yapısına ilişkin önemli soruları gündeme getirmektedir. Ayrıca, sistemin yüksek yıldız aktivitesi nedeniyle ışık eğrilerinde ortaya çıkan düzensizlikler, hem fotometrik modelleme süreçlerini hem de yörüngesel parametrelerin hassas tayinini daha da karmaşık hale getirmektedir.Bu çalışmada, HAT-P-20 sistemine ait geçiş gözlemleri yer tabanlı ADYU60 teleskobu ile gerçekleştirilmiş, elde edilen veriler AstroImageJ ile işlenmiş ve EXOFAST yazılımı ile modelleme yapılmıştır. HAT-P-20 b’nin geçişinden elde edilen ışık eğrisi analiz edilerek gezegenin fiziksel parametreleri güncellenmiş, önceki literatür verileriyle karşılaştırılmıştır. HAT-P-20 b için güncellenen bu sistem parametrelerinden bazıları M_P={7.095162}_{-0.243979}^{+0.266785}, R_P={0.843269}_{-0.025078}^{+0.026292}R_J, a={0.035701}_{-0.000613}^{+0.000665}\ AU’ dur. Bu değerler incelendiğinde literatür değerleri ile belirsizlikler aralığında uyum içerisinde olduğu görülmektedir. Ayrıca, geçişin minimum zamanları belirlenerek sistemde olası üçüncü cisim varlığına dair yapılan çalışmalara bir katkı sunmak hedeflenmiştir. Bu geçiş için belirlenen minimum geçiş zamanı T_0={2457769.357408}_{-0.001476}^{+0.001403}BJD ‘dir. Yapılan bu çalışma HAT-P-20 sisteminin hem yapısal hem de dinamik özelliklerine ilişkin daha hassas değerler ortaya koymuş, bu yönüyle literatüre katkı sunmuştur.