Attitudes of young consumers towards innovations on the food market - Barska Anetta (Management)
W niniejszym opracowaniu autorka prezentuje wyniki własnych badań ankietowych dotyczących postaw młodych konsumentów - zamieszkujących tereny przygraniczne Polski, Czech, Słowacji i Niemiec - wobec innowacji na rynku produktów żywnościowych. Jak zauważono, innowacyjna żywność jest pozytywnie przyjmowana przez młodych konsumentów, choć należy zauważyć, że znaczna grupa konsumentów kieruje się przyzwyczajeniem, dotyczy to szczególnie polskich i czeskich konsumentów. Proces dyfuzji innowacji na rynku żywności wśród młodych konsumentów jest uzależniony od kraju pochodzenia nabywców, płci (kobiety znacznie szybciej akceptują innowacje) natomiast nie jest determinowany wysokimi dochodami