بهبود فعالیت کاتالیزور نوری به واسطه اثر پیزوالکتریک در حذف ماده رنگزا از پساب - بنت الهدی هادوی مقدم; مهدی حسن زاده (مطالعات در دنیای رنگ)
امروزه فرآیند کاتالیزوری نوری به‌عنوان یکی از روش‌های اکسیدشدن پیشرفته در حذف آلاینده‌های زیست‌محیطی مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. به منظور افزایش بازده و کارایی این فرآیند، اثر پیزوکاتالیزور نوری به عنوان یکی از موثرترین روش‌های بهبود فعالیت کاتالیزوری نوری پیشنهاد گردیده است. در سال‌های اخیر تلاش‌های زیادی در زمینه تصفیه پساب‌های رنگی با استفاده از ترکیبات با فعالیت کاتالیزوری نوری انجام شده است. با این حال مطالعات اندکی به استفاده از خاصیت پیزوکاتالیزور نوری جهت بهبود عملکرد کاتالیزور نوری مواد (پیزوکاتالیزور نوری) اشاره کرده است. در این مطالعه، مروری جامع بر ویژگی‌های کاتالیزوری نوری، پیزوکاتالیزور و پیزوکاتالیزوری نوری و پتانسیل ترکیبات با این ویژگی در حذف ماده رنگزا از پساب انجام شده است. همچنین با بررسی مقالات مختلف، راهکارهایی برای افزایش عملکرد کاتالیزور نوری و کاربردهای پیشرفته پیزوکاتالیزور و پیزوکاتالیزور نوری ارائه شده است. در نهایت نیز پیزوکاتالیزور نوری به عنوان بهترین گزینه جهت حذف ماده رنگزا از پساب معرفی شده‌ است. تجزیه پیزوکاتالیزور نوری ماده رنگزا، کارایی پیزوالکتریک را در شکل‌گیری فرآیند پیزوکاتالیزور نشان می‌دهد. این فرآیند می‌تواند به جداسازی جفت الکترون-حفره‌های ایجاد شده در اثر نور کمک کند و منجر به هم‌افزایی بین خواص کاتالیزور نوری و پیزوکاتالیزور شود.