En intersektionell undersökning av (o)trygghet i offentliga rum - Ida Sjöberg; Anna Olofsson (Sociologisk Forskning)
Kritik har riktats mot etablerade metoder för att kvantitativt mäta och kartlägga upplevelser av (o)trygghet, där trygghet ofta definieras som avsaknad av brott. Trygghet är dock mer komplext, och relaterar till individens sociala positioner, kroppsliga uttryck, erfarenheter och de maktstrukturer vi lever i. Vi ansluter oss till denna vidare förståelse av trygghet och menar att en reduktionistisk syn på trygghet som avsaknad av brott är problematisk i den svenska kontexten, där trygghetsmätningar ofta informerar kommuners arbete med att förbättra trygghet i offentliga rum. Mot denna bakgrund syftar denna studie till att introducera en intersektionellt grundad explorativ kvantitativ analys av trygghet och ge ett empiriskt exempel på resultaten av en sådan analys. Exemplet bygger på Brottsförebyggande rådets (Brå) Nationella trygghetsundersökning (NTU) från 2019. Studiens resultat illustrerar det komplexa samspelet mellan maktordningar och upplevelser av (o)trygghet i offentliga rum.