Dezvoltarea durabilă a relațiilor cu consumatorii in mediul online: tendințe și oportunități - Oxana LIVIȚCHI (Moldoscopie)
În contextul transformării digitale accelerate, promovarea online a companiilor devine tot mai dependentă de tehnologie, bazându-se pe instrumente avansate și abordări inovatoare pentru atragerea și fidelizarea clienților. Prezentul articol explorează strategii și instrumente digitale esențiale pentru optimizarea performanței companiilor. Se analizează concepte-cheie privind adoptarea deciziilor strategice și automatizarea proceselor de promovare, cu accent pe soluții asistate de inteligență artificială, promovare pe rețelele sociale și publicitate programată. Rezultatele cercetării evidențiază importanța unei strategii digitale integrate și utilizarea unui set diversificat de soluții inovatoare, esențiale pentru succesul în era digitală și dezvoltarea unor relații sustenabile cu clienții.