O pomyśle zreformowania transkrypcji tekstów w języku rosyjskim za pomocą liter polskiego alfabetu. Artykuł polemiczny - Marek Marszałek (Poradnik Językowy)
Artykuł ma charakter polemiczny – nawiązuje do tekstu D. Dzienisiewicza Czy potrzebna jest reforma systemu transkrybowania tekstów w języku rosyjskim za pomocą liter polskiego alfabetu? Przyczynek do dyskusji nad regułami konwersji wraz z prezentacją pewnych rozwiązań. Autor podziela zawartą w nim opinię, że transkrypcja współczesnego alfabetu rosyjskiego wymaga udoskonalenia. Ustosunkowuje się do przedstawionych propozycji nowych reguł konwersji, patrząc na nie przez pryzmat norm wymawianiowych zalecanych w nowszych słownikach poprawnościowych języka rosyjskiego oraz ustaleń polskich badaczy.