ВПЛИВ КОНСТРУКЦІЇ СТРІЛЬЧАСТОГО СОШНИКА НА ПОКАЗНИКИ ЙОГО РОБОТИ - Р. Б. Гевко; А.В. Рудь; Ю.Ф. Павельчук (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
У статті пропонується робочий орган сівалок для підгрунтово-розкидної сівби зернових культур типу стрілчастої лапи з параметрами робочих органів культиватора для передпосівної культивації ґрунту, що визначається однаковими умовами роботи. Аналогічні дослідження з виявлення оптимальних конструктивних параметрів стрілчастих робочих органів на ґрунтах вологістю 29,9-31,0% (середня твердість ґрунту 1,41 МПа на глибині обробки 10-12 см) були проведені багатьма ученими. Вони відзначають недоліки малого кута підйому грудей лапи (подрібнення) на вологих ґрунтах, так як відбувається незадовільне підрізання пласта ґрунту і розламування його стійкою, що не забезпечує якісного подрібнення і сприяє утворенню гребнистостей. У результаті за тяговим опором і якістю обробки, оптимальне значення кута подрібнення має бути в межах 15...18°. Зниження питомого тягового опору відповідно до збільшення ширини захвату робочого органу пояснюється значною часткою опору, що припадає на стояк робочого органа - до 45%.