زیست ‏شناسی شته مومی کلم، Brevicoryne brassicae و زنبور پارازیتویید Diaeretiella rapae روی کلزای تلقیح شده با باکتری Bacillus subtilis، در شرایط آزمایشگاهی - سمیه کرمیان; عباسعلی زمانی; روح اله شریفی; محسن سعیدی (پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی)
باکتری های پروبیوتیک گیاهی می‌توانند با القای دفاع سیستمیک در گیاهان، روی برهم کنش های میان گیاه و حشرات، در سطوح مختلف تغذیه‌ای تاثیر بگذارند. در این تحقیق، تاثیر جدایه S باکتری پروبیوتیک  Bacillus subtilis روی آماره های جدول زندگی شته‌ مومی کلم،  Brevicoryne brassicae، و زنبور پارازیتویید آن،  Diaeretiella rapae، در گیاه کلزا مورد مطالعه قرار گرفت. براساس نتایج به دست آمده، کاربرد باکتری پروبیوتیک، نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) شته‌ را به طور معنی داری کاهش داد. مقادیر نرخ ذاتی افزایش جمعیت شته در تیمارهای شاهد و باکتری به ترتیب 012/0 ± 302/0 و 007/0 ± 237/0 (بر روز) و نرخ خالص تولیدمثل به ترتیب 90/1 ± 60/16 و 60/2 ± 71/33 (نتاج/فرد) به‏ دست آمد. در مورد زنبور پارازیتویید، به استثنای میانگین طول دوره یک نسل (T)، سایر آماره های جدول زندگی در حضور و یا عدم حضور جدایه S باکتری تفاوت معنی داری نداشتند. هم‏چنین تبادلات گازی کلزای شاهد و تلقیح ‌شده با جدایه هایS ، GBO3، INR7، AS و BS باکتری B. subtilis اندازه‌گیری شد که بر این اساس بیش‏ترین و کمترین نرخ فتوسنتز در تیمارهایS  و AS ، به ترتیب برابر با 66/21 و 91/5 میکرومول دی اکسیدکربن بر متر مربع در ثانیه محاسبه گردید. بر اساس نتایج حاصل، جدایه S باکتری B. subtilis، از طریق کاهش ظرفیت شته مومی کلم برای افزایش جمعیت، می تواند در برنامه‌های مدیریت تلفیقی آن موثر واقع شود.