КОМПЛЕКСНИЙ ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ В ПРОЕКТНОМУ МЕНЕДЖМЕНТІ: ВІД ІДЕНТИФІКАЦІЇ ДО РЕАГУВАННЯ - Надія Колпаченко; Марія Майборода; Олена Полякова (Економіка та суспільство)
У статті досліджено роль управління ризиками в успішній реалізації проєктів, акцентуючи увагу на важливості комплексного підходу до ідентифікації, оцінки, моніторингу та реагування на ризики. Проведено теоретичне обґрунтування сутності управління ризиками та визначено основні складові в управлінні ризиками. Визначено, що проактивне управління ризиками мінімізує негативний вплив загроз на окремі компоненти проєкту, водночас максимізуючи можливості для досягнення стратегічних цілей. Зроблено наголос на інтеграції підходів до управління ризиками в усі етапи життєвого циклу проєкту для забезпечення його ефективності. Досліджено, що розширена ідентифікація ризиків та постійний моніторинг і контроль сприяє мінімізації їх виникнення. Визначено, що застосування комплексного підходу в управлінні ризиками дозволяє ідентифікувати, оцінювати та аналізувати потенційні ризики на ранніх етапах, що зменшує невизначеність та підвищує передбачуваність виконання завдань і забезпечує стабільність проєктних процесів.