Koncepcja małżeństwa w rzymskim prawie klasycznym a kultura prawna Europy. Uwagi o małżeństwie w oparciu o tekst Modestyna D. 23. 2. 1 - Bronisław Sitek (Czasopismo Prawno-Historyczne)
1. Stan badań w romanistyce. 2. Postawienie problemu. 3. Małżeństwo a regulacje prawne. 4. Małżeństwo a jurysprudencja rzymska. 5. Definicja małżeństwa według Modestyna. 6. Consortium omnis vitae - wspólnota na całe życie? 7. Małżeństwo - societas naturalis czy societas civilis? 7.1. Prawno-naturalne pochodzenie instytucji małżeństwa. 7.2. Consensus a ąffectio maritalis. 7.3. Communicatio divini et humani iuris. 8. Kontraktowa koncepcja małżeństwa. 8.1. Małżeństwo w nauce Ojców Kościoła. 8.2. Małżeństwo w doktrynie prawa pozytywnego. 8.2.1. Małżeństwo w prawie niemieckim. 8.2.2. Małżeństwo w prawie włoskim. 9. Wnioski.