DESCRIEREA BOTANICĂ, FITOCHIMICĂ ȘI FARMACOLOGICĂ A RAMSONULUI (ALLIUM URSINUM) - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii)
Allium ursinum L. (ramson, usturoi salbatic), este o plantă perenă din genul Allium, cunoscut pentru utilizările sale medicinale și pentru importanța sa în fitoterapia contemporană. Usturoiul sălbatic (Allium Ursinum L.) a fost considerat mult timp o vitamină de primăvară. Aplicațiile anterioare ale A. ursinum există în tratamentul bolilor cardiovasculare, gastrointestinale și respiratorii. Cercetările actuale se concentrează pe conținutul său fitochimic extins - în special, compuși sulfuroși, acizi fenolici și flavonoide - și pe acțiunile sale farmacologice, inclusiv proprietățile antimicrobiene, antioxidante și cardiovasculare. Prezentul articol sintetizează datele recente privind caracteristicile botanice, fitochimice și farmacologice ale A. ursinum, acordând o atenție deosebită potențialului său în nutraceutice și terapie. Cuvinte-cheie: Allium ursinum L., flavonoide, plantă perenă, acizi fenolici, compuși cu sulf