W świecie filmowej duchowości - Grzegorz Nadgrodkiewicz (Kwartalnik Filmowy)
Tekst jest recenzją Światowej encyklopedii filmu religijnego, która ukazała się w 2007 roku nakładem wydawnictwa „Biały Kruk”. Redaktorami tomu są ks. Marek Lis i Adam Garbicz, którym do pracy nad encyklopedią udało się zaangażować ponad 40 autorów z całego świata. Główną zaletą książki jest jej rozpiętość tematyczna – autorzy podjęli się bowiem opisania filmów, twórców i konkretnych problemów dotyczących nie tylko kręgu kultury chrześcijańskiej, ale także judaizmu, islamu czy buddyzmu. Spośród blisko 1700 haseł, które składają się na encyklopedię, uwagę zwracają więc nie tylko szczegółowe opisy najważniejszych filmów uznawanych za religijne, czy raczej eksplorujące sferę ludzkiej duchowości, ale także doskonale opracowane hasła problemowe, np. Jezus w filmie, Izraelskie filmy biblijne czy Zło w filmie. Nadgrodkiewicz zwraca uwagę na bardzo kompetentny i doskonale uzasadniony przez redaktorów dobór omawianych filmów. Stwierdza również, że encyklopedia może okazać się nie tylko pomocą naukową dla filmoznawców, ale także przewodnikiem po świecie filmowej duchowości dla wszystkich kinomanów.