Аналіз інформаційної кампанії Російської Федерації проти України: основні етапи та попередні результати станом на вересень 2023 року - К. І. Хударковський; С. О. Сідченко; С. В. Залкін; О. В. Ревін; В. В. Бєлімов (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті визначені і сформульовані основні помилки військово-політичного керівництва та пропагандистської системи Російської Федерації (РФ) в організації інформаційної кампанії. Представлені результати аналізу основних етапів інформаційної кампанії РФ проти України, періоди, цілі та цільові аудиторії на кожному з етапів. Відмічається, що російська пропаганда зосереджується на просуванні ідей довготривалої війни на виснаження з перебудовою всього укладу життя на військовий лад. Також на початку контрнаступу України РФ заповнює інформаційний простір фейками щодо великої кількості знищеної західної техніки та великими втратами особового складу сил оборони України. Відмічається інформаційна (психологічна) операція РФ у Франції, спрямована на зменшення підтримки України Заходом. Проаналізовано використання російською пропагандою загальних принципів воєнної пропаганди під час широкомасштабної збройної агресії проти України. Наведені статистичні дані здійснення ударів різними засобами повітряного нападу РФ по інфраструктурних, військових та цивільних об’єктах України. Наведено інформацію щодо чисельності та характеристики особового складу приватна військова кампанія (ПВК) “Вагнер”, яка брала участь в агресії РФ проти України. Проаналізована інформаційна компанія РФ проти лідерів громадської думки, які висловлювали сумніви щодо правильних дій військово-політичного керівництва РФ. Продовжується агресивна пропаганда серед російського населення, зокрема демонстрація військового протистояння з країнами-членами НАТО. Для західної аудиторії визначені нові наративи, які мають дискредитувати Україну у світовому інформаційному просторі, та створюється відповідна телепродукція.