Ewolucja teorii transformatywnego uczenia się - Monika Chmielecka (Edukacja Ustawiczna Dorosłych)
Artykuł przybliża polskiemu czytelnikowi andragogiczną teorię transformatywnego uczenia się, pokazując jej przemiany w ciągu kolejnych dekad. Pierwotna formuła, stworzona przez Jacka Mezirowa, była w przeszłości i pozostaje do dziś przedmiotem żywej dyskusji i głębokiej krytyki, która zaowocowała wielokrotnymi udoskonaleniami teorii przez samego autora. Dzięki temu teoria stała się szersza i bardziej kompleksowa. Celem opracowania jest ukazanie ewolucji idei transformacji w uczeniu się i synteza obecnego stanu wiedzy w tym obszarze.