Jezus jako zelota według Rezy Aslana. Prezentacja i krytyka - Przemysław Artemiuk (Studia Teologiczne)
W artykule autor ukazuje wizję Jezusa, jaką prezentuje R. Aslan. Ten muzułmański historyk religii, publicysta, telewizyjny komentator i prezenter Jezusa traktuje jako gorliwego Żyda –  zelotę i rewolucjonistę. W ten sposób wpisuje się w nurt trzeciego poszukiwania Jezusa historycznego. Ukazuje jednak historię Nazarejczyka aspektowo. Podejmując analizę pracy muzułmanina, autor artykułu zwraca uwagę na założenia metodologiczne oraz ukazuje główne wątki życia Jezusa w świetle jego badań. W ostatniej części artykułu dokonuje oceny proponowanego wizerunku, odwołując się do fragmentów pracy P. Lisickiego oraz eseju R. Barrona dotyczącego książki muzułmańskiego badacza.